19 kwietnia
DrukujUniwersytet Papieski im. Jana Pawła II, ul. Franciszkańska 1
- 9:30-11:30 warsztat Włącz motywację - aby chciało sie chcieć - trening motywacji
Wstęp bezpłatny. Obowiązują zapisy mailowo: bon@upjp2.edu.pl lub telefonicznie: 501138428. Miejsce zostanie podane przy zapisach. Ograniczona ilość miejsc, max 25 osób.
Krakowska Akademia, ul. Herlinga-Grudzińskiego 1, budynek B, sala 203
- 9:40-13:00 warsztat Bez zespołu Aspergera nie byłoby Doliny Krzemowej? czyli słów kilka o osobach z zaburzeniami ze spektrum autyzmu
Wstęp bezpłatny. Obowiązują zapisy droga mailową: bon@afm.edu.pl
Asperger to nie choroba. To sposób bycia. Nie ma na to lekarstw, bo nie ma na takowe zapotrzebowania. Jest natomiast potrzeba wiedzy, adaptacji i akceptacji osób z Zespołem Aspergera. Podczas wykładu przedstawiony zostanie sposób bycia osób z ZA – ich problemy, niezrozumienie jakiego doświadczają w kontakcie ze światem osób neurotypowych. Podczas wspólnej pracy uczestnicy zajma się wypracowaniem własnych propozycji współpracy, rozumienia i bycia z osobami o innym sposobie myślenia, zachowaniach.
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Wydział Leśny UR, al. 29 Listopada 46, sala 033
- 13:00-14:30 wykład i panel dyskusujny Zdrowie z natury: Żywnośc i odżywianie a zdrowie
W programie wykłady i panel dyskusyjny (dyskusja po każdym wykładzie). Wstęp bezpłatny. Zgłoszenia przyjmuje dr hab. Ryszard Macura, tel. 12 662 48 09, e-mail: rtmacura@cyf-kr.edu.pl
1. GODZ. 13.00-13.40
Racjonalne żywienie w prewencji przewlekłych chorób niezakaźnych na podstawie Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej – dr inż. Renata Bieżanowska-Kopeć.
2. GODZ. 13.40-14.20
Znaczenie warzyw i owoców w diecie – dr inż. Emilia Bernaś
Owoce i warzyw odgrywają ważną rolę w diecie człowieka. Są źródłem wielu składników bioaktywnych, w tym błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych, a także wielu związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Zgodnie z zaleceniami WHO codziennie powinno się spożywać minimum 400 g warzyw i owoców.
3. GODZ.14.20 -15.00
Wartość odżywcza i znaczenie produktów zbożowych – dr inż. Magdalena Krystyjan
Akademia Górniczo-Hutnicza, hala sportowa SWFiS AGH, ul. Piastowska 26a
- 16:00-20:00 Dzień sportu
Wstęp wolny. Nie obowiązują zapisy. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych.
Szczegóły na stronie: http://www.bon.agh.edu.pl/index.php/aktualnosci
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, ul. Rakowicka 27, Budynek Główny, Stara Aula
- 16:30-18:00 warsztat Zobacz niepełnosprawność: zobacz dźwięk
Warsztaty poprowadzą: mgr inż. Edyta Kozub oraz mgr Marzena Kasperska. Podczas warsztatu prowadząca, natywna Głucha, opowie o Kulturze Głuchych i polskim języku migowym. Uczestnicy będą mogli między innymi dowiedzieć się jak komunikować się z osobami głuchymi i słabosłyszącymi.